Ozonowanie

Ozon jest zbudowany z trzech atomów tlenu O3. Powstaje pod działaniem promieni UV,a także w wyniku reakcji tlenku azotu z lotnymi związkami organicznymi i podczas wyładowań atmosferycznych. Zawsze po burzy z licznymi piorunami czujemy odświeżone powietrze, właśnie z powodu obecności ozonu. To najsilniejszy znany utleniacz.
Ponad 300.000 osób w naszym kraju jest uczulonych na kurz domowy. Nie mogą przebywać w pomieszczeniach zakurzonych, nie mogą sprzątać. Uczulenie u nich wywołują alergeny znajdujące się w odchodach roztoczy kurzu domowego. Ozon je skutecznie niszczy, a także ogranicza rozwój roztoczy kurzu domowego. Każdy uczulony powinien za pomocą ozonu regularnie dezynfekować pomieszczenia, w których źle się czuje.

Ozonowanie

Ozon jako bardzo silnie dezynfekujący środek (50 razy skuteczniejszy od chloru), jest substancją, której zastosowanie jest niemal nieograniczone:

  • usuwanie nieprzyjemnych zapachów – ozon usuwa dym papierosowy, zapach stęchlizny i pleśni, zapach kota i psa albo zapach potu i spalenizny
  • sterylizacja ozonowaniem zabija bakterie i wirusy oraz wywołane tym nieprzyjemne zapachy, np. po chorych osobach (grypa)
  • ozonowanie to dezynsekcja i deratyzacja – ozon chroni przed szkodnikami takimi jak karaluchy, mrówki, mole i gryzonie
  • odgrzybianie klimatyzacji – cząsteczki ozonu w postaci gazowej docierają do najmniejszych zakamarków parownika klimatyzacji zabijając grzyby i drobnoustroje, które są przyczyną brzydkich zapachów
  • ozonowanie odkaża również całe wnętrze samochodu – ozon wnika głęboko w strukturę tapicerowanych siedzeń i kanap i utlenia znajdujące się tam bakterie, roztocza i przykre zapachy, których nie można zniszczyć innymi metodami. Już kilka sesji ozonowania zupełnie usuwa nawet zpach papierosów.

Ozon – silny utleniacz, ma duże zastosowanie w zabiegach dezodoryzacji, gdyż zmienia właściwości najróżniejszych związków organicznych decydujących o przykrych zapachach. Nie maskuje źródła odoru, ale go trwale usuwa. Ceniony jest w hotelarstwie i gastronomii. Pokój hotelowy z nieświeżym i zanieczyszczonym powietrzem można przemienić w świeże i pachnące pomieszczenie w ciągu 60 minut. Ozon poprawia jakość i zapach powietrza w zakładach produkujących żywność poprzez usunięcie stęchlizny w komorach chłodniczych, w komorach fermentacyjnych browarów. W pomieszczeniach zakładów przetwórstwa mięsnego usuwa przykre zapachy powstałe przy obróbce mięsa. Samochody przewożące mięso też należy poddawać systematycznemu ozonowaniu.

Ozon skutecznie usuwa z pomieszczeń trudne do zniesienia zapachy powstałe po procesach rozkładu zmarłego. Powstają wtedy tzw. “jady trupie” – ptomainy jako produkty bakteryjnego rozkładu białka przez enzymy wytwarzane przez drobnoustroje. Ozon łączy się z “jadami trupimi” i zmienia ich przykre właściwości. Żaden środek chemiczny maskujący zapachy nie usuwa odoru spalenizny powstałego podczas pożaru. Tylko zabieg ozonowania gwarantuje prawie 100% skuteczności. Po powodzi lub zalaniu mieszkań ozon niszczy rozwijające się w wilgotnych pomieszczeniach pleśnie.

Close Menu